Waarom komt de baanverlichting langzaam op gang?

Met de lampen op onze buitenbanen moet je een beetje geduld hebben. Na het inschakelen duurt het even voordat de lampen licht geven. Hoe ouder de lamp, hoe langer het duurt. En doe je de lampen uit en daarna gelijk weer aan, dan duurt het ongeveer 10 minuten voordat ze weer branden. Dat heeft iets te maken met het botsen van de elektronen, atomen en moleculen. Wil je weten hoe dat precies werkt?

Botsingen

Elke baan heeft 2 hogedruk gasontladingslampen. Deze gebruiken elk 2.000 Watt per uur. De lamp geeft licht doordat een hoge elektrische spanning door het geïoniseerde gas in de lamp wordt gestuurd. Hierdoor botsen elektronen met atomen en moleculen, waardoor een elektromagnetisch veld ontstaat. Simpel gezegd geven die botsingen zoveel energie af dat de lamp zichtbaar licht uitstraalt.

Maar wat gebeurt er als je de lamp uitdoet?

Eerst wat rust

De elektrische deeltjes zijn door de botsingen enorm geladen. Als je de lamp uitschakelt valt de spanning direct weg, maar de elektromagnetische lading nog niet. De atomen en moleculen moeten eerst tot rust komen voordat de lamp opnieuw gestart kan worden. Daar zorgt een ingebouwd tijdrelais automatisch voor.

Dus: rustig wachten totdat de lampen vanzelf op gang komen. Schakel je lampen in die net ervoor zijn uitgezet, dan moet je 10 minuten geduld hebben voordat ze het weer doen.

Doet de verlichting het niet of zijn er andere storingen, neem dan contact op met een van de bestuursleden.