Waarom andere ballen voor de jeugd?

Heb je wel eens gezien dat de kinderen bij ons op de club met andere tennisballen spelen? Rode, oranje en groene ballen. Waarom is dat eigenlijk? Vroeger hadden wij die verschillende soorten toch niet?
Inderdaad. Dat klopt. Vroeger hadden we nog niet het inzicht dat we nu hebben. Namelijk, dat jonge spelers met de juiste ballen de techniek beter kunnen aanleren en daarmee blessures kunnen voorkomen. Daarvoor is de tennisontwikkeling van kinderen onderverdeeld in drie fasen: rood, oranje en groen. Bij elke fase hoort een ander soort tennisbal.

Fase rood, rode ballen

Fase rood is voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar. Kinderen van 8 en 9 jaar kunnen zelf kiezen of ze in deze fase willen spelen, of in de volgende. In deze eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Ze ontwikkelen basisvaardigheden, zoals bewegen en coördinatie, nemen deel aan veel leuke activiteiten en spelen kleine wedstrijden op een kwart tennisbaan. Dat doen ze met een grotere, rode tennisbal van spons/foam. Deze bal stuit minder hoog, zodat kinderen de bal gemakkelijker over het net slaan en een rally spelen. Deze ballen kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt, mits het niet regent of te hard waait.

Fase oranje, oranje ballen

Fase oranje is voor kinderen van 8 tot en met 11 jaar, afhankelijk van hun lengte en kracht. In deze fase werken kinderen aan de verdere ontwikkeling van hun basisvaardigheden. Ze leren nieuwe slagen en technieken, die hen voorbereiden op het spelen op een grote baan. De wedstrijden (op driekwart tennisbaan) worden steeds langer. Daarvoor wordt een oranje tennisbal gebruikt. Die is zachter en lichter dan een normale tennisbal.

Fase groen, groene ballen

De laatste fase is voor kinderen van 10, 11 en 12 jaar, afhankelijk van de leeftijd waarop ze met tennissen begonnen zijn. Deze derde fase is dé voorbereiding op het tennissen op een hele tennisbaan. Kinderen in deze fase zijn groter en sterker en dus in staat de hele baan te bestrijken. Techniek en tactiek worden verder ontwikkeld, evenals atletische vaardigheid. Wedstrijden worden wederom langer en competitietennis speelt een belangrijkere rol. De kinderen spelen met een groene tennisbal, die zachter en lichter is dan een normale tennisbal.

[Bron:www.knltb.nl en www.tenniskids.nl]