Trainers, bedankt!

TC Suthwalda bestaat dit jaar 50 jaar! Tot aan de viering op 28, 29 en 30 augustus verschijnt er elke maand een column.

Een leuke tennistrainer willen we allemaal. Een die je veel leert, een die aanspreekt en een die je van je leven niet meer vergeet.
Voor mij begon het als kind bij MLTC met Silvester Jorna, heel deskundig, maar ik vond hem ook streng en te fanatiek. Jaren later begon ik bij Suthwalda bij Jan-Marc Nieuwenkamp en vrij snel daarna bij Harold Jans en Jelle Boers. Jonge broekjes waren het, maar erg enthousiast, wat maakte dat ik tennis pas echt leuk begon te vinden.

Suthwalda heeft het getroffen met haar trainers. Het waren er heel wat in de afgelopen 50 jaar. Ieder Suthwalda-lid heeft wel herinneringen aan een of meer trainers. Een paar leuke verhalen uit de begintijd kreeg ik van Piet Boverhof.
Piet vertelde over de eerste periode, voor hem mooie tijden, waarin hij leerde tennissen van Riekje van Kerk Oerle. In 1973 kreeg hij van haar zijn eerste tennislessen, samen met Theo Schoenmaker. De oefeningen die Riekje gaf, laat Piet zijn huidige ‘leerlingen’ ook nog vaak doen. Tennistrainingen waren best duur. Daarom ontstond het adoptiesysteem: de hoogste teams kregen gratis training, maar verplichtten zich dan wel deze door te geven aan de lagere teams van zowel zondag als zaterdag, dinsdag en donderdag. Daardoor waren er in die tijd vaak héél veel kampioensteams in de verschillende competities. Op de kampioenspagina van de Meppeler Courant stonden ooit eens alleen maar teams van Suthwalda.

In die tijd was er een aantal jaren een tweede trainer, Fons Maynard. Hij kwam uit Suriname en was  ooit Surinaams kampioen. Hij kreeg alleen nooit de beste leerlingen. Die kwamen allemaal bij Riekje, zij was tenslotte de hoofdtrainster. En Piet vertelde ook over de tijd van Rob Gurowitch, een trainer die er maar een of twee jaar was. Nederlands kampioen, maar ook een charmeur eerste klas, veel dames van de club zijn voor zijn charmes gevallen! Piet zelf wilde heel graag de dubbelhandige backhand leren, net als Björn Borg. Rob vond dat maar niks. Hij had zelf een prachtige slice backhand. Piet heeft zich de dubbelhandige alsnog zelf aangeleerd vorig jaar, en Piet kan niet anders zeggen dan dat deze al redelijk loopt.

Iedere trainer had natuurlijk zijn eigenaardigheden – het zijn ook maar mensen -, maar allemaal  waren ze er voor de leerlingen. Ieder op zijn of haar manier.

Corrie, Fons, Riekje, Rob, Arend, Roelof, Ewald, Ingrid, Gert-Jan, Jan-Marc, Harold, Jelle, Jeroen en Floris, bedankt!

#jubileumtcsuthwalda
Karin Boer

Kijk nog even mee naar de begin jaren zeventig. Trainer Fons Maynard met een van zijn leerlingen, Piet Boverhof: https://www.youtube.com/watch?v=ZHkRPZQr-EU (tussen  4:06 – 5:00 min.)

 

trainers  roelof bijgesnd           trainers arend    Jelle en Harold