Tennistalent traint bij Kim Clijsters

Vorige week werd één van onze selectiespelers geïnterviewd door Jeroen Katerberg, journalist bij de Meppeler Courant (MC). Gisteren verscheen het artikel in de MC. Lees dit hieronder.

Zuidwolde – Een van de talentvolste leden van tennisclub Suthwalda in Zuidwolde heeft een pracht van een ervaring achter de rug. Annelou Nab was een dag te gast op de Kim Clijsters Academy, een toonaangevende tennisschool in België.

De negentienjarige inwoonster van Emmen traint in Zuidwolde onder Floris Kilian, eigenaar van de gelijknamige Tennisschool Kilian. Deze voormalig ATP-tennisser is sinds vijf jaar hoofdtrainer bij TC Suthwalda, en heeft uit dat ATP-verleden de contacten overhouden die leidden tot een bezoek aan de Academy. Een win-winsituatie. Kilian kon bijkletsen met zijn oude tennismakkers, waar Nab een trainingsdag in de groots opgezette tennisschool aan de lijve kon ondervinden. Indrukwekkend, aldus het talent: ‘Het is ideaal dat alle faciliteiten onder één dak zijn. Hier moet je voor krachttraining naar de sportschool, daar zitten op het complex bijvoorbeeld ook een diëtist en een manueel therapeut. Het was een lange en zware, maar prachtige dag.’

De training begon met een uur gezamenlijke warming-up, waarna anderhalf uur conditietraining volgde. Hier werd vooral gefocust op snelheid en explosiviteit. ‘Omdat veel tennissers uit België naar Australië waren, was het rustig op de academie. Het voordeel was dat ik veel persoonlijke aandacht kreeg.’ Onder de hoede van de trainer van voormalig wereldtopper Clijsters zelf kreeg Nab vervolgens anderhalf uur tennistraining. Na de lunch volgde weer twee uur tennistraining, waarna werd geëindigd met een uur krachttraining. Met mooie woorden werd de trainingsdag vervolgens afgesloten: ‘Ik speel aanvallend tennis, en ik moet mijn fysiek daarvoor verbeteren. Ik heb meer kracht nodig en moet bijvoorbeeld lager zitten. Als ik dat verbeter, ben ik volgens hen in staat om Future-toernooien te spelen,’ vertelt de goedlachse Nab.

De huidige nummer 53 van Nederland richt zich nu eerst op het Nationale Ranglijst Toernooi in de voorjaarsvakantie. Goede resultaten zijn nodig voor plaatsing voor de Futures. ‘Als ik daar goed presteer, komt de top 40 in zicht. Dat is een reëel doel. Ik ben daarnaast bezig om tennistrainer te worden. Naast mijn drie wekelijkse trainingen in Bathmen, bij TC Salland, train ik twee keer per week bij Floris. Plus een dag per week opleiding in Heerenveen. Hopelijk kan ik straks ook als trainer aan het werk.’

Momenteel staat Nab in de finale van het dubbelspel van het Indoor KLTC Open 2016 in Kampen, tezamen met trainer Kilian. Ook in het enkelspel gaat het voorspoedig, want daar speelt ze zaterdag de halve finale van het tweesterrentoernooi. Het zijn blijken van de vooruitgang van Nab, die sinds het behalen van haar HAVO-diploma grote stappen heeft gemaakt. ‘Vorig jaar stond ik rond de honderdste plaats, nu 53e. Sinds mijn examens zijn mijn trainingsuren ongeveer verdubbeld. Dat maakt echt verschil,’ laat Nab, zonder zelf echt door te hebben, merken dat er nog wel het een en ander aan progressie aan zit te komen.