TCS weer internationaal?

Nog steeds denk ik als medeorganisator met plezier en ook een soort weemoed terug aan de Suthwalda Future Cup in 2012. Een internationaal proftennistoernooi met deelname van veel buitenlandse subtoppers waaronder ook grote Nederlandse namen als Thiemo de Bakker en Nick van der Meer. Ze zaten in onze kantine tv te kijken, genoten van het eten en gingen met busjes van Heuvelman van en naar het hotel. Er was een megatribune achter baan 2, een tent die vol liep wanneer er WK-voetbalwedstrijden waren en altijd publiek. Floris liep als toernooidirecteur zo trots als een pauw, maar ook voor dag en dauw, rond op het park. En dan al die vrijwilligers die zich met enorme energie de toch wel spannende week bleven inzetten. Een lovende beoordeling van de internationale tennisbond ITF was het resultaat. Dat hadden we als cluppie toch maar mooi geflikt. Jammer dat het tot nu toe eenmalig was. Hoewel?

In de jaren 80 gingen we ook al internationaal. In 1980 en 1985 organiseerden we het internationale Satellite toernooi, waarmee profspelers hun ranking op de wereldranglijst hun ranking konden verbeteren. ‘’De top uit Nederland, maar ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Zuid-Amerika kwam naar Zuidwolde. We waren er dag en nacht mee bezig. Prachtige periodes om niet meer te vergeten’’, zo vertelde Albert Dragt, toernooidirecteur in 1980.

Het Satellite-toernooi werd door het KNLTB-district Drenthe binnengehaald en een aantal jaren afwisselend gespeeld in Zuidwolde, Assen en Emmen.  De ambities lagen hoog. Er was totaal geen ervaring met het organiseren van proftennis, maar het bestuur ging ervoor. Met ondersteuning van een wedstrijdcommissaris van de KNLTB werd de onervarenheid met het wedstrijdtechnische gedeelte getackeld. Gekwalificeerde scheidsrechters werden overal uit het land opgetrommeld. De toernooiorganisatie regelde gastgezinnen, een vorm van onderdak die de spelers (en ook sommige dochters van de gastgezinnen) erg bleken te waarderen. De catering werd tot in de puntjes geregeld door supermarkt van Raalte en de lokale middenstand sponsorde het toernooi royaal. Het toernooi verliep heel professioneel. Dan kon ook niet anders, na een half jaar van intensieve voorbereidingen.

Albert en ik zijn het er aan het eind van ons gesprekje over eens. Suthwalda is klaar voor weer een internationaal toernooi. Sterker nog, voor een terugkerend internationaal toernooi. Daar draaien we als goed geoliede vereniging onze hand toch niet voor om?

#jubileumtcsuthwalda
Karin Boer

Kijk hier naar de reportages die RTV-Drenthe maakte van het begin en de finale van het Future toernooi in 2012: