Vanaf medio 2021 beschikt TC Suthwalda over 2 padelbanen.
Dit is mede tot stand gekomen dankzij een ondersteuning van de gemeente De Wolden.
De 2 banen zijn binnen het tennispark gelegen vlakbij baan 1. Hiermee worden de sportieve mogelijkheden voor Suthwalda-leden uitgebreid. Echter ook voor niet-leden zijn de banen beschikbaar met opties van nemen van 2 proeflessen en baanhuur. Ook kunnen zij tegen aantrekkelijke tarieven lid worden. Zie de informatie hieronder*.

Hieronder in schema onze informatie hoe je met deze sport kunt beginnen.
Padellen bij Suthwalda
Klik iets lager op deze pagina door naar de betreffende PDF.
Tip om te lezen: “Wat is padel?” **


Download-PDF: PADEL VOOR LEDEN TCS 07-2021
*Download-PDF: PADEL VOOR LEDEN TENNISCLUBS DE WOLDEN 07-2021
*Download-PDF: PADEL VOOR LEDEN SPORTCLUBS ZUIDWOLDE 07-2021

Huur padel voor niet-leden: €20/baan/uur. Voorlopige procedure: geef je verzoek door aan padel@tcsuthwalda.nl

Let op: Wordt je nu lid van Suthwalda voor de 2e helft 2021 (a 35 of 50€ / zie hierboven) dan loopt dit automatisch door naar het volgende kalenderjaar tenzij je opzegt voor de 1e december bij onze ledenadministratie@tcsuthwalda.nl .  Aanmelding als lid doe je via onze ledenpagina.

PS: Zomerabonnementhouders kunnen voor 2021 lid van Suthwalda worden na bijbetaling van € 30.

 


**Wat is padel [spreek uit: pa-dèl ] ?

Het speelveld van een padelbaan is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner (20 bij 10 meter) en heeft een omheining van glas en hekwerk. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Padel wordt over het algemeen in dubbelspel gespeeld.
Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord zodat je minder last hebt van de luchtweerstand. Het racket is maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren. Je hebt verschil in lichte en zware rackets. Met een licht racket beweeg je makkelijker waardoor je een snellere reactietijd hebt en is dus ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben echter meer power en zijn dus meer geschikt voor gevorderden. De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.

De spelregels van padel lijken veel op die van tennis, zo moet de bal ook over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je echter onderhands, waarbij de bal eerst moet stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert vaak verrassende rally’s op.

Het scoreverloop bij padel is hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game, met deuce bij 40-40. Bij deuce moeten twee opeenvolgende punten worden gescoord om de game te winnen. Padelwedstrijden zijn meestal “best-of-three”, oftewel tot twee gewonnen sets, waarbij een set gewonnen wordt door het team dat als eerste zes games wint met twee games verschil. Bij 6-6 wordt een tiebreak gespeeld, die gaat tot zeven gewonnen punten met twee punten verschil. Een eventuele derde set wordt als supertiebreak ofwel wedstrijdtiebreak gespeeld (tot tien punten met twee punten verschil).

De opslag moet onderhands, waarbij de bal maximaal op de hoogte van je middel (navel) geslagen mag worden. De eerste opslag wordt vanaf de rechterkant geslagen. Vervolgens wordt de opslag afwisselend van links en rechts geslagen. Men laat de bal eenmaal stuiten achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd), tussen de middellijn en de zijwand. De opslag moet zonder het net te raken direct in het diagonaal gelegen servicevak van de tegenstander stuiten. De bal mag daarna de wand raken, maar niet het hekwerk (foutservice). De ontvanger kan kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand heeft geraakt. Als de bal bij een eerste of tweede service de netrand raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag overgespeeld.

Tijdens rally’s mag de bal slechts eenmaal de grond raken. Een speler mag kiezen om de bal te laten stuiten of hem te volleren. Een volley mag alleen niet geslagen worden als return. Zodra de bal stuit moet dat gebeuren zonder eerst een wand of het hekwerk te raken, anders is het een fout. Nadat de bal heeft gestuit mag hij de wand of het hekwerk een of meerdere keren raken voordat hij teruggespeeld wordt. De ontvanger mag de bal direct in het speelveld van de tegenstander terugslaan, of hij kan de bal via de achter- of zijwanden terugspelen. Als de bal het hekwerk raakt voordat hij over het net komt is het een fout. Het spel gaat door met deze regels, totdat de bal tweemaal op het speelveld stuit of een speler op een andere manier de regels overtreedt.

Nog niet alles duidelijk ? Kijk dan eens op: https://youtu.be/RQHB2a5QyXU

(De KNLTB vertegenwoordigt sinds 2016 padel in Nederland. Sinds de NPB en de KNLTB begin november 2019 een gezamenlijke wedstrijdkalender aankondigden zijn de gesprekken tussen beide organisaties geïntensiveerd. Sinds 1 juli 2020 zijn de NPB en KNLTB gefuseerd. Alle padel-activiteiten gaan verder onder de vlag van de KNLTB)