Nooit te oud voor tennis

TC Suthwalda bestaat volgend jaar 50 jaar! Het komende jaar verschijnt er elke maand een column. Wij nemen u mee naar de bijzonderheden van onze club.

Mijn vriend is wat ouder dan ik en heeft na een flink potje tennis last van stijve benen. “Jou staat dat over een paar jaar ook te wachten”, lacht hij dan vermakelijk. Dat vraag ik me af…, ik ben altijd al soepel van lichaam geweest. Maar goed, ouderdom komt met gebreken. Dat is een waarheid als een koe. Hoe ga ik dat de komende jaren aanpakken?

Blijven bewegen, dat is altijd goed. En hoe meer je dat in je leven gedaan hebt, hoe langer je fit blijft toch? Ik vroeg het aan een paar oudere leden – aan zo’n beetje de oudste leden van onze club. ‘’Altijd gesport, voetballen, hardlopen en pas op mijn vijftigste begonnen met tennis. En als veteraan nog aan diverse competities en Nederlandse Kampioenschappen meegedaan.’’. En ‘’Van kind af aan getennist, maar ook altijd gevoetbald en nog steeds clubscheidsrechter.’’ En weer iemand anders vertelt: ‘’Ik loop niet zo hard meer, maar ik voel me er nog steeds fit bij. Ik ga gewoon lekker door, samen met mijn tennismaatjes’’.

Conditie, tactiek en wat nog meer
Door te blijven bewegen je conditie op peil houden. Heel belangrijk. Maar oudere tennissers lijken in het spel vaak weinig te lopen en vooral de tegenstander alle hoeken van de baan te laten zien. Hoe doen ze dat toch? Iemand op het verkeerde been zetten, zo noemde een van de heren het. Je tegenstander uitlokken, slim spelen en er vooral een mooie partij van maken. Meer dan techniek en conditie dus, dat is mij duidelijk.

Maar naast voldoende bewegen, trouwe tennismaatjes en soms slim spelen, is er nog iets, iets van het allergrootste belang. Daar begint het mee. Waarom zou je je anders inzetten, verliespunten incasseren en misschien wel risico’s lopen op blessures? De Suthwaldigers die ik sprak waren eensgezind: we willen graag lekker spelen, plezier in het spel, daar gaat het ons om!

70 jaar en ouder
Onze club kent genoeg oudere spelers. De groep vanaf 50 jaar en ouder is bijna de helft van ons ledenbestand. 47 van onze 457 leden zijn 70 jaar of ouder. De uitschieters naar boven kennen we denk ik ook allemaal, de eind zeventigers en tachtigers. Nog steeds op de baan en nog steeds betrokken.

Mijn plan voor de komende jaren is mij ineens helder. Natuurlijk blijf ik werken aan mijn conditie. Tactiek is niet mijn sterkste punt, dat gaat gewoon zoals het gaat. Nee, het is niet moeilijk. Ik blijf gewoon tennissen. Nu nog wat fanatieker, maar later als ik oud ben, lekker ontspannend, bewegend en vooral genietend. Nooit te oud voor tennis!

#jubileumtcsuthwalda
Karin Boer