Help, de grote verbouwing

TC Suthwalda bestaat dit jaar 50 jaar! Tot aan de viering op 28, 29 en 30 augustus verschijnt er elke maand een column.

“Je hebt de verkeerde titel”, hoor ik je denken. Ja ja. Ik weet het: het is “Help, mijn man is klusser” en “De grote verbouwing”. Maar nu heb ik in ieder geval je aandacht!

Ik werd laatst geïntrigeerd door een oude foto van ons clubhuis. Dat zag er nogal anders uit. Het hele park trouwens. Ik had er nooit echt bij stil gestaan dat wij 50 jaar geleden (ik bestond toen nog niet eens) misschien niet eens acht banen hadden. En inderdaad, na een telefonisch onderhoud met oud-voorzitter Albert Dragt, bleek dat we met twee banen zijn begonnen. Gravel? Ja, dat wel. Clubhuis? Nou, het is hoe je het bekijkt. Er was een caravan. Maar die stond er maar heel kort.
Tussen het oude gymzaaltje en baan 1 en 2 was het aardig groen. Moeilijk voor te stellen hè? Het groene veld was voor sportbeoefening door de scholen. Er was zelfs een springveld (zandbak om in ver te sprengen).

Dankzij Jarino houtverwerking stond er binnen afzienbare tijd een houten clubhuis. Dit bestond uit drie gedeelten: aan weerszijden verkleedruimte, één voor de mannen en één voor de vrouwen. En daar tussenin een gemeenschappelijke ruimte met: een bar! Douchen was er niet bij.
De banen besproeien was nog een hele onderneming. Hiervoor stond een betonnen bak waar voortdurend water in liep. Een plastic leiding zorgde ervoor dat het water de banen bereikte. Een methode, afgekeken van boerenbedrijven. Super vet, voor die tijd.

Tennis werd steeds populairder, dus moesten we, na ongeveer zes jaar, uitbreiden. Van de gemeente kregen we materiaal, maar het werk en de mensen moest TC Suthwalda zelf regelen. En ook toen waren er voldoende vrijwilligers. Baan 3 en 4 waren een feit. Het houten clubhuis voldeed ook niet meer aan de toenemende vraag. De toenmalige penningmeester, Joop Kreder, legde de basis van het huidige clubhuis. Hij was projectmanager van een bouwfirma. Baan 5 en 6 volgden snel daarna. De laatste banen zijn ongeveer 20 jaar oud.

Het clubhuis heeft alweer aardig wat renovaties achter de rug. Wat zijn we hip en gegroeid. Sinds een paar jaar de tennishal in eigen beheer, mooie banen om op te tennissen (met een optie op grond voor nog twee banen), een groot en gezellig clubhuis om wat te drinken, te eten, je kunt je douchen, omkleden en binnenkort zelfs shoppen (Tennisshop Kilian). Het moet eigenlijk niet gekker worden.

#jubileumtcsuthwalda
Yolanda