De strijd om de sterkste

TC Suthwalda bestaat volgend jaar 50 jaar! Het komende jaar verschijnt er elke maand een column.

Of ik (Yolanda)  een stukje wil schrijven over competitie. Want voor 1 december moet je je weer opgeven voor de voorjaarscompetitie. Competitie. Wat een raar woord eigenlijk. Even googelen hoor. “Een serie wedstrijden voor kampioenschap.” Of: “Proberen om beter te zijn dan de anderen, het willen winnen.” Ja, die tweede definitie past mij wel. Ik wil altijd winnen. Maar helaas lukt dat niet altijd. Sterker nog, tijdens de laatste voorjaarscompetitie heb ik bijna alles verloren. “Goed gespeeld”, zegt de tegenstander dan na afloop. Ja daaaaag. Hoe weet jij dat ik goed heb gespeeld? Als ik beter had gespeeld, had ik gewonnen. Misschien.

Vreselijk, die drang om te winnen. Of juist niet. Misschien heb je die wel nodig in een competitie. Nou ja, gelukkig kun je na de wedstrijd de boel evalueren. Met je tegenstander of medespeler. Even noazitt’n, zeggen ze hier in Drenthe. Wat drinken, over koetjes en kalfjes praten, en de wedstrijd eens onder de loep nemen. Als je kortere ballen had gespeeld. Als je vaker had gelobd (ook een raar woord), als je ze wat verder achterin had gespeeld…Zucht.

Ik ben vast niet de enige met deze winstdrang. Anders deden er niet zoveel mee aan de competitie. Of is het voor de gezelligheid…? Vorig jaar wel 20 teams. Op een club met zo’n 450 leden is dat heel veel. In de jaren tachtig waren de hoogtijdagen van onze vereniging. Toen deden wel tot 40 teams (op 800 leden) mee. En op enig moment waren er wel 12 kampioensteams!

Ik ben nu flink aan het trainen. Hardlopen, twee keer in de week. Tennissen met en tegen mijn tennismaatjes. Die verrekte backhand oefenen, afmaken aan het net, voetenwerk. En dan win ik misschien, heel misschien, een paar competitiewedstrijden volgend voorjaar. Alleen of met mijn tennismaatjes. Kom maar op, tegenstanders. Ik ben er klaar voor. Bijna.

#jubileumtcsuthwalda
Yolanda de Nennie

Kijk eens hier naar oude filmbeelden van de competitie. Of zoek rechtstreeks op You Tube op TCSuthwalda50.