De jeugd van tegenwoordig

TC Suthwalda bestaat dit jaar 50 jaar! Tot aan de viering op 28, 29 en 30 augustus verschijnt er elke maand een column.

Je hoort het de oudere lui vaak zeggen, de jeugd van tegenwoordig… En ik geef het toe, ik doe het ook al, vreselijk maar waar. Iedere generatie heeft wel commentaar op de vorige toch? Een generatiekloof heet dat geloof ik. Voor deze column verdiepte ik me in het jeugdtennis van toen en van nu. Hoe ging het in de beginjaren, hoe in de tijd dat de club ging groeien en wat doet de club nu voor onze jeugd?

Jonge leden zijn belangrijk voor een club, zeker als ze blijven. Dat was in de jaren 70 en 80 al een duidelijk doel van het jeugdtennisbeleid. Suthwalda groeide vanaf de zeventiger jaren enorm, van een club van 200 naar, in de toptijd, rond de 650 leden. Er moest een andere aanpak komen, zo vertelde oud-voorzitter Marten Alkema. De accommodatie werd uitgebreid, maar er moesten ook meer activiteiten komen naast de tennislessen. Om daarmee de jeugdleden voor de club te behouden. Van jeugdtoernooien tot kamperen in de zomer, van uitwisselingen met andere verenigingen tot in de winter door kunnen tennissen in de nieuw gerealiseerde tennishal.

De jeugdcommissie had er ook zijn handen vol aan. Lammie van Echten vertelde hoe de commissieleden hele woensdagmiddagen in touw waren om de jeugdcompetitie, tossen en toernooien te organiseren, maar de kinderen ook te vermaken met leuke en leerzame tennisspelletjes. En daarvoor waren dan de nodige avondjes voorbereidingen nodig. Planningen maken, uitslagen verwerken, oefeningen en spelletjes bedenken. En dat voor verschillende leeftijdscategorieën. Ouders werden niet ingeschakeld. De trainers kregen daar op een gegeven wel een grotere rol in. Veel werk dus, maar succesvol. Er was veel animo. Geen ‘’die jeugd van tegenwoordig’’ dus.

Oud-voorzitter en (nog steeds) jeugdcommissielid Anneke Sleyster kan er ook over meepraten. Alles ging handmatig en kostte daardoor veel meer tijd, dat is het grootste verschil met de organisatie van jeugdtennis tegenwoordig. En tegenwoordig worden ouders veel meer ingezet voor de begeleiding van activiteiten. Ouders krijgen daar verantwoordelijkheid in, maar de jeugdcommissie moet wel blijven begeleiden, vindt Anneke. Het KNLTB-programma Tenniskids vindt ze prachtig, helemaal gericht op spelenderwijs leren tennissen. Daar zou iedereen eens aan mee moeten doen, zo meent Anneke. En het allerbelangrijkste van jeugdtennis, zo wil ze nog even kwijt: het leuk en gezellig maken voor de jeugd.

De tijd verandert, of wij veranderen, maar jeugdtennis niet echt. De jeugd van tegenwoordig doet het nog graag en de organisatoren dragen daar in hun tijdsgeest nog steeds een groot steentje aan bij!

#jubileumtcsuthwalda
Karin Boer

In dit filmpje zie je de sterren van 1999 tijdens de Jeugdclubkampioenschappen.